Kiitoksia niille ketkä olivat katsomassa Marjat tutuiksi - live tapahtumaan. Toivottavasti jäi livestä jotain mieleenkin ja saitte sen tiedon minkä tarvittekaan tietää marjoista.
Marjojen poiminta on loppupeleissä helpompi, kuin mitä sienten keräily. Suurimmassa osasssa marjoissa ei tarvi erillistä käsittelyä, muuta kuin sen, että ennen kuin pakasteeseen laittaa niin toki puhdistaa ne, jos on poimuria käyttänyt sekä laittaa esim jääkaappiin - 3 asteeseen vuorokaudeksi, jonka jälkeen voi laittaa jo pakastimeen.
Kun haluu kaupallistaa marjoja, niin ainakin pitää muistaa se, että mielellään ei poimuria käytä ja ne on oltava puhtaita.
Voisin kyllä tässä blogissa puhua vähän myös täälläkin marjoista mitä käytiin tuossa livessä läpi sekä myös siitäkin, että mitä niistä voi tehdä.
Marjoja mitä tosiaan keräilin live lähetyksen aikana:
Variksenmarja
Semmoinen marja josta tykästyin viime vuonna, kun olin marja-kurssilla. Helposti tunnistettava laji (ainakin omas mielestäni). Toki marja saattaa muistuttaa semisti mustikkaa, mutta se on kuitenkin tummempi kuin mustikka ja sen ns päässä on tavallaan semmoinen tähti. Sen varpun lehdet lähes neulamaiset ja varpu itsessään kasvaa n 30 cm pituudeksi. Hedelmä on musta ja mehevä luumarja, jonka sisällä on 6-9 punaruskeaa pähkylää.
Niitä kasvaa lähes koko Suomessa, mutta sitten on kuitenkin erikseen etetlänvariksenmarja, joka sijaitsee Etelässä ja pohjanvariksenmarja Pohjoisessa. Kuhmossa ainakin tämä laji kasvaa semmoisessa kuivahkossa kangasmetsässä tai kalliolla.
Variksenmarja sisältää runsaasti kuitua sekä c- ja b-vitamiineja. Myöskin antosyanidiineja, flavonoleja ja fenolihappoa. Sammuttavat janon ja uskotaan sen parantavan virtsateiden kuntoa.
Variksenmarjasta voi tehdä mehua ja itse tykkään tosi paljon tehdä smoothieta niin siihenkin se on tosi hyvän mustikan ja muitten marjojen kanssa.
Mustikka
Mustikka on semmoinen, että sitä ei helposti erota juolukasta, varsinkin jos on aloitteleva marjojen keräilijä. Myöskin sudenmarja, joka on myrkillinen ja sen marja muistuttaa mustikkaa hyvin paljon, jotenka olkaa tarkkoja. Niin kun sanoin livessäkin miten mustikan erottaa juolukasta on se ns mehu siellä sisällä paljon erilaisempi. Juolukan mehu on enemmän semmoinen väritön ja mustikan mehu semmoien violettimainen ja mustikan mehu on vähän semmoinen, ettei se kovin helposti lähde pöydän pinnoilta, jos mustikan tahra jaa johonkin pöydän pinnoille. Mutta tiesittekö, että juolukalla saa itse asiassa puhdistettuu paremmin mustikan tahran? No nyt tiedät. 😁 Sitten tottakai mustikan ja juolukan varpu on kyllä huomattavasti erillaisemmat. Mustikan lehti on enemmän tommoinen sahalaitainen ja juolukan lehti taas semmoinen selkeästi sanottuna suora, ettei siinä ole sahalaitaa mitä mustikan lehdessä on eli toisin sanoen ehytlaitainen.
Mustikassa on lähes samat vitamiinit kuten variksenmarjassakin, paitsi että c-vitamiini ei kovin paljoa ole ja sen sijaan mustikassa on a-, e- ja k-vitamiinia. Mustikat on hyvää ruokaa myös aivoillekkin. Myöskin mustikan lehtien kromi on hieman verensokeria alentavaa. Alentaa kolesterolia, mutta lehdissä on oksaalihappoa, minkä takia sitä ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön.
No mustikasta voi tehdä toki mehua, smoothien ja sekä jäätelöä Erityisesti valkosuklaan ja mustikka yhdistettynä jäätelöön on tosi hyvää. 😋
Jos et ole aiemmin tehnyt jäätelö ilman jäätelökonetta niin tässä sinulle resepti siihen:
- 4 dl kuohukermaa (voi olla vispikermaakin)
- yksi purkki kondensoitua maitoa (eli 397 g)
- oman maun mukaan vanilijasokeria eli joku noin 1/2 teelusikka esimerkiksi (Mutta tätähän ei ole pakko laittaa jos ei halua, mutta se tuo minusta enemmän jäätelömakua, jos laittaa vanilijasokeria)
- blenderissä murskattuja mustikoita
- valkosuklaata
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Lisää sen jälkeen kondensoitu maito sekaan ja sekoita. Sitten vanilijasokeri ja murskattu mustikka lisäät vielä ja taas sekoitat. Sitten kaadetaan se jäätelöseos johonkin pakasterasiaan ja välillä lisäilee valkosuklaan palasia ns kerroksittain. Koristeeksi voi laittaa mustikkaa ja valkosuklaan palasiakin. Sen jälkeen pakastimeen ja annetaan sen olla noin 4-6 tuntia.
Tässä vielä pieni ripaus tietoa ainakin niistä marjoista mitä tosiaan poimin luonnosta. Suosittelen ostamaan tai lainaamaan kirjastosta Sinikka Piipon Suomalaiset marjat-kirjan, josta löytyy enemmän tietoa suomen metsämarjoista sekä puutarhamarjoistakin. Myös https://luontoportti.com on tosi hyvä sivusto, josta löytyy paljon tietoa marjoista, niitten kukinnoista jne. Sekä myös muista lajeista Suomessa.
Syyskuussa sitten onkin sienten poiminta-live lähetys, johon nyt pystyy ostaa liput ennakkoon tai sitten jos olet ostanut marjat tutuiksi-live tapahtumaan liput niin pystyt ilmaiseksi lunastaa lipun sienet tutuiksi-live tapahtumaan. Laitan linkin vielä tähän alle, mistä pääsee lippuja ostamaan, jos on kiinnostusta tietää sienistä.
Normaali maksullinen Live lipun ostoon tästä linkistä: https://billetto.fi/e/sienet-tutuiksi-live-liput-559375
Sekä sitten niille joilla on se pääsykoodi niin pääsee lunastamaan sen koodin tästä linkistä: https://billetto.fi/e/sienet-tutuiksi-live-paasykoodilla-liput-555245
Kerro sinä vaikka kommentoimalla tähän blogiin mikä on sinun lemppari marjasi?
Kiitos kun luit tämän ja toivottavasti näemme taas!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti